Tamašunienė i Pucz zawalczą o stanowisko mera

W czerwcowych wyborach uzupełniających w rejonie trockim o fotel mera zawalczy 8 kandydatów, w rejonie szyrwinckim - 7.

Tamašunienė i Pucz zawalczą o stanowisko mera

Fot. BFL/zw.lt

Na wtorkowym posiedzeniu Główna Komisja Wyborcza zatwierdziła kandydatów ubiegających się o stanowiska merów w wyborach uzupełniających. Kandydatami AWPL i Aliansu Rosjan na stanowiska merów są Rita Tamašunienė w rejonie szyrwinckim i Maria Pucz w rejonie trockim.

W rejonie trockim o fotel mera powalczą: Władysław Krawczun z Litewskiego Związku Chłopów i Zielonych, konserwatystów będzie reprezentowała Nijolė Romaškienė, liberałów – Edita Rudelienė, Vydūnas Sadauskas będzie reprezentował Litewski Związek Wolności (liberałowie), partia „Porządek i Sprawiedliwość” wystawiła Audronė Virganavičiūtė, socjaldemokraci – Vytautasa Zalieckasa. Z ramienia Partii Pracy będzie kandydowała Dangutė Mikutienė.

W rejonie szyrwinckim kandydatką z ramienia Litewskiego Związku Chłopów i Zielonych będzie Elena Davidavičienė. Socjaldemokratów będzie reprezentował Andrius Jozonis, Partię Pracy- Živilė Pinskuvienė, Litewski Związek Wolności (liberałowie) – Jonas Purvaneckas, konserwatystów – Audrius Skaistis, a liberałów – Darius Valkauskas.

Uzupełniające wybory w rejonach trockim i szyrwinckim odbędą się 7 czerwca.