Stanowisko wicemera ds. oświaty i energetyki w Wilnie zajmie przedstawiciel AWPL-ZChR

Decyzją stołecznej rady, przedstawiciel AWPL-ZchR zostanie oddelegowany na stanowisko wicemara.

Stanowisko wicemera ds. oświaty i energetyki  w Wilnie zajmie przedstawiciel AWPL-ZChR

Zastąpi tym samym konserwatystę Valdasa Benkunkasa. Rzecznik prasowy mera Aleksandras Zubriakovas poinformował, że obecnie samorząd oczekuje na decyzję AWPL-ZchR.

Benkunsas w Wilnie był odpowiedzialny za energetykę i sprawy oświatowe.

Koalicję rządzącą samorządu wileńskiego tworzy 31 polityków: 15 liberałów, 8 konserwatystów, 4 socjaldemokratów i 4 członków partii „Lista Litwy”. W ubiegłym tygodniu Ruch Liberałów w Wilnie podjął decyzję o opuszczeniu koalicji rządzącej, którą tworzyli wspólnie z konserwatystami.

Liberałowie dążą do utworzenia koalicji z AWPL-ZChR, socjaldemokratami i „porządkowcami”, a przedstawiciele „Listy Litwy” zadeklarowani że nie wyobrażają siebie w składzie takiej koalicji. Šimašius twierdzi, że koalicja może być utworzona i bez udziału AWPL-ZChR.

Po usłyszeniu propozycji wejścia do koalicji rządzącej w samorządzie wileńskim lider AWPL- ZChR Waldemar Tomaszewski w ubiegłym tygodniu poinformował, że jest rozważana możliwość pozostania poza koalicją rządzącą, choć współpraca z koalicją rządzącą byłaby prowadzona.

„Odbyły się konsultacje o możliwościach współpracy, jest propozycja wejścia do koalicji rządzącej, jest i inna opcja. Być może zostaniemy w mniejszości, w opozycji, jednak będziemy wspierać niektóre dobre projekty rządzących. Dziś jeszcze nie możemy powiedzieć że wejdziemy do koalicji, ani że nie wejdziemy”- w piątek po konsultacji z merem Remigijusem Šimašiusem i wileńskimi liberałami powiedział Tomaszewski.

Rozłam wśród liberałów w Wilnie?

Radny Ruchu Liberałów Vidmantas Martikonis po rozmowie z merem oświadczył, że pozostaje we frakcji, ale tworzy oddzielną grupę inicjatywną. Martikonis dodał, że popiera kandydata AWPL-ZCHR na stanowisko wicemera Wilna.

Członkami grupy Martikonisa będą m.in. Šarūnas Skučas oraz Mindaugas Mačernis. „We trójkę tworzymy grupę w miejskiej radzie. Już jest jedna grupa „Miasto za równość wobec LGBT”, która składa się z pięciu radnych z socjaldemokratów i konserwatystów. W naszej na razie są tylko liberałowie. Naszym cele nie jest patrzenie kto i jak proponuje, tylko co proponuje” – wyjaśnił liberał.

Martikonis dodał, że na razie pozostaje we frakcji. „Ale jeśli będą jakieś antagonizmy, to dla mnie frakcja nie jest, ani… matka, ani ojcem” – podkreślił radny.

Martikonis skytykował obecnego mera, że zbyt dużo czasu poświęca sprawom gospodarczym, a nie partyjnym.