Oświadczenie Wileńskiej Młodzieży patriotycznej dotyczące sytuacji Związku Polaków na Litwie

Opinię w sprawie sytuacji zaistniałej w Związku Polaków na Litwie, której prezes jest podejrzany o nierzetelne rozliczanie dotacji z Polski, wyraziła Wileńska Młodzież Patriotyczna. Publikujemy oświadczenie bez skrótów i redakcji.

Wyrażamy zaniepokojenie sytuacją, która zaistniała między fundacją „Pomoc Polakom na Wschodzie” a zarządem „Związku Polaków na Litwie”.
Uważamy, że cała sytuacja powinna być rozwiązana jak najszybciej. Co ważniejsze, mamy nadzieję, że obie strony w stopniu najwyższym przyłożą się do tego, aby ta dyskusja była oparta na wzajemnym szacunku.

Prokuratura powinna dokładnie zbadać sprawę oraz jak najszybciej podjąć odpowiednie decyzje, gdyż każda organizacja ma obowiązek zarządzać swoimi środkami finansowymi w sposób uczciwy i przejrzysty. Dodatkowo sądzimy, że cała sytuacja powinna zostać rozpatrzona wewnątrz organizacji i instytucji, których dotyczy.

W zaistniałym konflikcie ubolewamy nad sposobem prowadzenia dialogu pomiędzy fundacją „Pomoc Polakom na Wschodzie” i zarządem „Związku Polaków na Litwie”. Niestety, forma wypowiedzi i oceny polityków, działaczy czy innych organizacji, w tym słowa pana Michała Mackiewicza, prezesa Związku Polaków na Litwie, uważamy za wysoce nieetyczne i bulwersujące. Mamy nadzieję, że pan Michał Mackiewicz w najbliższej przyszłości będzie pamiętał o tym, jakie piastuje stanowisko i nie pozwoli sobie w tak arogancki i pozbawiony szacunku sposób wyrażać się o innych osobach i instytucjach.

Wierzymy, że sprawa zostanie rozwiązana jak najszybciej i nastąpi koniec medialnej nagonki. Takie konflikty nie służą dobrze ani dla stronie wileńskiej, ani stronie Państwa Polskiego, dlatego tym bardziej ważnym jest, aby rozwiać wszelkie wątpliwości, a osoby odpowiedzialne poniosły należyte konsekwencje.

Wileńska Młodzież Patriotyczna