„Chłopi” proponują kandydaturę Jakubauskasa na stanowisko mera Trok

Kandydatem na mera Trok z ramienia partii "chłopów" będzie były kierownik Litewskiego Centrum Badań Ludobójstwa i Oporu Adas Jakubauskas.

„Chłopi” proponują kandydaturę Jakubauskasa na stanowisko mera Trok

Adas Jakubauskas. Fot. domena publiczna

Lider partii powiedział, że decyzja w tej kwestii zapadła w lokalnym oddziałe partii. Karbauskis odnotował, że Adas Jakubauskas nigdy nie należał do jego partii i nie uprawiał polityki na zajmowanym stanowisku.

Wyraził on zadowolenie, że po dymisji ze stanowiska Jakubauskas postanowił aktywnie działać w polityce.

Sejm zwolnił Jakubauskasa ze stanowiska dyrektora Litewskiego Centrum Badań Ludobójstwa i Oporu uzasadniając decyzję tym, że nie udało mu się zapewnić płynnej pracy instytucji, a między pracownikami Centrum doszło do konfrontacji. Jakubauskas, który kierował pracą instytucji nieco ponad pół roku odrzucił oskarżenia i stwierdził, że stał się ofiarą politycznych zagrywek.

Bezpośrednie wybory mera rejonu trockiego odbędą się 10 października po tym, gdy dotyczasowa mer Edyta Rudelienė została posłanką na Sejm.