Zełenski dziękuje Polsce za stanowisko wobec integralności terytorialnej Ukrainy

"Dziękuję Polsce i prezydentowi Andrzejowi Dudzie za wsparcie Ukrainy, która znajduje się na drodze do struktur euroatlantyckich. Dziękuję Polsce za stanowisko wobec integralności terytorialnej Ukrainy. Dziękuję też za to, jak Polska opowiada się za nieuznawaniem aneksji Krymu" - powiedział podczas wizyty w Warszawie prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski. Zaprosił on prezydenta Dudę na pierwszy szczyt Platformy Krymskiej.

Fot. BNS/Žygimantas Gedvila

Wczoraj (3 maja) w Warszawie odnyło się spotkanie prezydentów Andrzeja Dudy i Wołodymyra Zełenskiego. Przybył on na uroczystości 230. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja.

Andrzej Duda podziękował również Zełenskiemu za udział w uroczystościach poświęconych Konstytucji 3 Maja. Podkreślił, że Polska, jak i Ukraina przynależą do europejskiego „wspólnego pnia” kulturowego, historycznego i ustrojowego. Obecność prezydenta Ukrainy zatem – to wyraz solidarności i jedności tej części Europy.

Podczas spotkania omówiono kwestie związane z bezpieczeństwem Ukrainy, okupacją Krymu, problemami okupowanych okręgów donieckiego i ługańskiego, a także obecności rosyjskich oddziałów wojskowych.

Prezydent poinformował również o najbliższym szczycie Bukareszteńskiej Dziewiątki. Szczyt zostanie poświęcony problemom bezpieczeństwa. Kwestia Ukrainy i Białorusi będzie tam bardzo istotnym tematem. „W szczególności w kontekście Ukrainy i ostatniej obecności rosyjskiego wojska przy granicy ukraińskiej” – zaznaczył Duda.

„Rozmawialiśmy również o zbliżającym się szczycie Sojuszu Północnoatlantyckiego. Odbędzie się on za półtora miesiąca” – podkreślił Duda.

Prezydent Polski wskazał, że na spotkaniu będzie omawiana „mapa drogową” do członkostwa w NATO, „o którą Ukraina w tej chwili walczy, a na której to drodze przyjaciele w naszej części Europy wspierają Ukrainę”.

Podczas spotkania Zełenski zaprosił Dudę na Ukrainę w związku z 30. rocznicą odzyskania niepodległości przez Ukrainę. Prezydent poinformował, że przyjął zaproszenie.

Na podstawie: PAP, rmf24.pl