Świat
PAP

Bochenek: Saryusz-Wolski to jedyny kandydat Polski na stanowisko szefa RE

Jacek Saryusz-Wolski to jedyny kandydat Polski na stanowisko szefa Rady Europejskiej - podkreślił w poniedziałek na konferencji prasowej rzecznik rządu Rafał Bochenek, pytany o stanowisko polskiego rządu ws. kandydatury Saryusz-Wolskiego.

W sobotę minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski poinformował, że zgłosił Jacka Saryusz-Wolskiego jako oficjalnego kandydata polskiego rządu na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej.

„Stanowisko polskiego rządu w tej sprawie jest bardzo jasne” – podkreślił Bochenek. „To jest kandydat Rzeczypospolitej Polskiej na funkcję przewodniczącego Rady Europejskiej, to jest jedyny kandydat Polski na tę funkcję” – oświadczył.

„Wierzymy, że Rada Europejska podejmując decyzję na temat tego, kto będzie w przyszłości pełnił tę funkcję, weźmie pod uwagę również i stanowisko polskiego rządu w tej sprawie” – dodał rzecznik rządu. Według Bochenka stanowisko polskiego rządu w tej sprawie powinno być „bardzo mocno brane pod uwagę”.

„Nie wyobrażamy sobie, żeby jakakolwiek osoba, zwłaszcza wywodząca się z Polski, mogła być wybrana na tę funkcję wbrew stanowisku polskiego rządu” – podkreślił.