Litwa

Zaprzysiężenie Požely na stanowisko ministra ochrony zdrowia

We wtorek w sejmie przysięgę złożył oddelegowany przez socjaldemokratów minister ochrony zdrowia Juras Požela.

Po zaprzysiężeniu 33-letni polityk objął stanowisko szefa resortu zdrowia. Prezydent Dalia Grybauskaitė nominację Požely podpisała już w ubiegłym tygodniu.

Nowy minister swoją pracę rozpocznie od zmian listy leków rekompensowanych, a także obniżenia odpowiednio cen niektórych. Ponadto będzie dążył do zmniejszenia kolejek w przychodniach.

Požela jest wiceprzewodniczącym partii socjaldemokratów oraz członkiem sejmowego Komitetu ds. zdrowia.

Nieobsadzony stołek ministra ochrony zdrowia pozostał po dymisji Rimantė Šalaševičiūtė. Była szefowa resortu zdrowia na antenie „Žinių radijas” powiedziała, że przed kilkoma laty wręczyła lekarzowi kopertę. Ponadto Šalaševičiūtė stwierdziła, że w walce z drobnym łapówkarstwem w zakładach leczniczych przeszkadza zachowanie samych pacjentów, którzy kultywują zwyczaje „wręczania podziękowań w kopertach” jeszcze z czasów sowieckich.