Litwa

Vaitekūnas rezygnuje ze stanowiska

Edmundas Vaitekūnas rezygnuje ze stanowiska przewodniczącego Litewskiej Komisji ds. Radia i Telewizji. Swoją decyzję argumentuje słabą znajomością języka angielskiego.

Vaitekūnas rezygnuje ze stanowiska
Fot. BNS/Irmantas Gelūnas

,,W ciągu ostatnich kilku lat podjęliśmy wiele bezprecedensowych rozwiązań w UE, kwestie te są dyskutowane w wielu innych krajach, przyjmujemy ekspertów, polityków, uczestniczymy w różnych grupach roboczych ekspertów UE do których jesteśmy zapraszani, tzn. w celu wyjaśnień jest zapraszany przewodniczący” – swoją decyzję wyjaśnił agencji BNS Vaitekūnas.

,,W takiej sytuacji po prostu nie mogę się tam udać, ponieważ nie znam oficjalnych języków UE albo znam na niewystarczającym poziomie, co wskazuje na niski poziom naszych instytucji i państwa. Naprawdę nie chcę prezentować w taki sposób naszych instytucji i państwa. Jestem pewien, że są młodzi ludzie, którzy doskonale mogą wypełniać te obowiązki” – dodał.

Vaitekūnas potwierdził, że we środę przedstawił podanie o rezygnacji komisji oraz przewodniczącemu sejmowego Komitetu ds. Kultury Ramūnasowi Karbauskisowi.

Dodał, że wciąż będzie członkiem Litewskiej Komisji ds. Radia i Telewizji, której był przewodniczącym od 2013 roku.