Litwa

Premier łagodzi stanowisko w sprawie wpływów Rosji na nauczycieli

Premier Algirdas Butkevičius, który powiedział we wtorek, że na organizatorów strajku pracowników oświaty wywiera wpływ Rosja, łagodzi swoje stanowisko. W środę kancelaria premiera opublikowała komunikat prasowy.

„Nie jest tajemnicą, że wrogie propagandowe siły, twórcy i strategowie wojen informacyjnych interesują się procesami demokracji na Litwie – możliwością swobodnego wyrażania opinii czy protestowania. Świadczy o tym zainteresowanie ze strony niektórych zagranicznych mediów i służb specjalnych wobec wydarzeń w naszym państwie i próby rozdmuchania problemów czy nieporozumień. Potwierdzają to także materiały operacyjne i analizy naszych służb specjalnych” – napisano w komunikacie.

„Podejmowane są próby nawiązania kontaktów z naszymi organizacjami społecznymi, wciągnięcia do wspólnej działalności i wywierania wpływu, stosując tak zwaną miękką siłę. Nie uważam jednak, że związki zawodowe pracowników oświaty, tym bardziej pedagodzy, mogliby ulec obcym wpływom” – zapewnia Butkevičius.

Premier zachęcił jednocześnie związki zawodowe do podpisania porozumienia o przerwaniu strajku.