• Litwa
  • 26 kwietnia, 2015 15:37

Partia Pracy chce odwołać Pavalkisa ze stanowiska ministra oświaty

Partia Pracy podjęła dzisiaj decyzję o odwołaniu ze stanowiska ministra oświaty Dainiusa Pavalkisa. Sam Pavalkis powiedział, że "zastanowi się", czy podać się do dymisji.

Partia Pracy chce odwołać Pavalkisa ze stanowiska ministra oświaty

Fot. BFL/Vygintas Skaraitis

Partia podjęła decyzję po wysłuchaniu wniosków grupy roboczej, która w ciągu ostatniego miesiąca badała działalność członków partii, oddelegowanych na stanowiska polityczne.

„Pomyślę. Tak jak w oświacie, nigdy nie robię gwałtownych ruchów, może i była krytyka, ale wolę nie robić gwałtownych ruchów, niż zrobić niewłaściwy. Jest część prawdy, ale część to całkowita nieprawda” – o przedstawionych wobec niego zarzutach mówił Pavalkis.

Wcześniej założyciel partii europoseł Wiktor Uspaskich mówił, że nie jest zupełnie zadowolony z pracy wszystkich ministrów oddelegowanych przez partię, za wyjątkiem minister rolnictwa Virginiji Baltraitienė. Z ramienia Partii Pracy pracuje w rządzie niepartyjny minister energetyki Rokas Masiulis, minister kultury Šarūnas Birutis oraz minister opieki socjalnej i pracy Algimanta Pabedinskienė.