• Litwa
  • 5 stycznia, 2016 15:42

Grybauskaitė nie będzie się ubiegać o stanowisko sekretarza generalnego ONZ

Prezydent Dalia Grybauskaitė, która typowana jest przez organizacje pozarządowe na stanowisko sekretarza generalnego ONZ nie będzie kandydowała na to stanowisko.

Grybauskaitė nie będzie się ubiegać o stanowisko sekretarza generalnego ONZ

Fot. BFL/Vygintas Skaraitis

,,Prezydent nie kandyduje” – agencję BNS poinformowała doradczyni prezydent Daiva Ulbinaitė.
Organizacje feministyczne (WomanSG.org, 1for7billion.org) dążą do tego, aby to ważne stanowisko po raz pierwszy w historii objęła kobieta, co ważne kobieta z Europy Wschodniej. Dlatego też nazwisko Grybauskaitė znalazło się wśród potencjalnych kandydatek.

Większość obserwatorów sądzi jednak, że kandydaturę prezydent Litwy zawetuje Rosja.

Oprócz Grybauskaitė jako ewentualne kandydatki wymieniane są była premier Nowej Zelandii Helena Clark, bułgarska eurokomisarz Kristalina Georgieva, premier Danii Helle Thorning-Schmidt i prezydent Chile Michelle Bachelet. Mówi się także o kandydaturze kanclerz Niemiec Angeli Merkel czy szefowej Funduszu Walutowego Christine Lagarde. Tradycyjnie obywatele krajów, które na stałe wchodzą w skład Rady ONZ – USA, Zjednoczonego Królestwa, Francji, Chin i Rosji – nie są rozpatrywani jako kandydaci na kierownika organizacji.

Ze źródeł Associated Press wynika, że najbardziej prawdopodobną kandydatką na objęcie stanowiska po obecnym sekretarzu generalnym Ban Ki-moonie jest szefowa UNESCO, Bułgarka Irina Bokova.