• Litwa
  • 25 maja, 2015 13:48

Ciąg dalszy poszukiwań kandydata na stanowisko ministra oświaty i nauki

Premier  Algirdas Butkevičius potwierdził, że kandydat, który ostatecznie odmówił objęcia stanowiska ministra oświaty i nauki to przewodniczący Komisji Litewskiego Radia i Telewizji Edmundas Vaitekūnas.

Ciąg dalszy poszukiwań kandydata na stanowisko ministra oświaty i nauki

Fot. BFL/Andrius Ufartas

,,Dzisiaj rano spotkałem się z kandydatem na stanowisko ministra oświaty i nauki. Poinformował mnie, że odwołuje swoją kandydaturę” – dziennikarzom powiedział premier.

Szef rządu zakomunikował także, że ma już kolejnego kandydata i poprosił Służbę ds. Badań Specjalnych (STT) o raport na jego temat. ,,Ten kandydat jest członkiem Partii Pracy” – dodał Butkevičius.

Były minister oświaty i nauki podał się do dymisji po tym, jak Partia Pracy oskarżyła go o nieefektywne realizowanie programu partii i rządu.

Tydzień temu Partia Pracy na stanowisko ministra oświaty i nauki zgłosiła kolejnego kandydata. Jeszcze wcześniej partia Wiktora Uspaskicha zgłosiła kandydaturę Vidasa Gedvilasa, którą odrzuciła prezydent Dalia Grybauskaite. Swoją decyzję głowa państwa uzasadniła informacją pozyskaną przez STT na temat kandydata.