Gospodarka

Mockus opuszcza stanowisko dyrektora MG Baltic Trade

Darius Mockus zarządzający jednym z największych na Litwie koncernów MG Baltic, który dotknęły podejrzenia o korupcję, opuszcza stanowiska dyrektora generalnego holdingu MG Baltic Trade.

Mockus opuszcza stanowisko dyrektora MG Baltic Trade
Fot. BNS/Irmantas Gelūnas

Od 2 stycznia koncernem MG Baltic Trade, który zmieni nazwę na MV Group, będzie kierował Marijus Cilcius.

„To jeszcze jeden krok w reformie zarządzania koncernem. Wraz ze zmianą struktury własności, zarządzanie organizacją również staje się prostsze i bardziej przejrzyste. Skracamy drogę, którą decyzje strategiczne trafiają do spółek. Odtąd holdingi będą bliżej biznesu, a ich kierownicy będą brali udział w codziennej działalności spółek” – w komunikacie prasowym cytowany jest Mockus.

Obroty spółki MV Group w roku 2016 sięgały 310 mln euro, zatrudnia ona 930 pracowników.

Wcześniej MG Baltic ogłaszało, że od przyszłego roku zostanie zlikwidowany zarząd spółki i funkcje wiceprezydentów, zmieniani się kierownicy wszystkich spółek zarządzających mieniem. Koncern opuści wiceprezydent Raimondas Kurlianskis, podejrzany w największej sprawie korupcji politycznej na Litwie o danie łapówek przedstawicielom Ruchu Liberałów.