Litwa

Karbauskis: AWPL-ZChR może otrzymać stanowisko wicemarszałka Sejmu

Lider rządzącej partii chłopskiej Ramūnas Karbauskis mówi, że Akcja Wyborcza Polaków na Litwie - Związek Chrześcijańskich Rodzin może otrzymać stanowisko wiceprzewodniczącego Sejmu, nawet jeżeli nie przystąpi do koalicji rządzącej.

Według niego, posłowie powinni zmienić Statut Sejmu, aby zamiast przewidzianych obecnie pięciu stanowisk wicemarszałków znowu pojawiło się siedem.

„Jeżeli Sejm podejmie taką decyzję, a sądzę, że podejmie, to zapewne zaproponuje też AWPL-ZChR, niezależnie od tego, czy będzie jakieś porozumienie koalicyjne” – powiedział Karbauskis.

„To pozwoliłoby wciągnąć ich do zarządzania Sejmem, chociaż z drugiej strony, oni nigdy nie potrzebowali porozumień, aby z punktu widzenia wartości głosować razem z nami” – dodał polityk.

Na początku lipca Karbauski proponował AWPL-ZChR przystąpienie do koalicji rządzącej w zamian za pewne stanowiska w Sejmie. Propozycja została odrzucona przez Waldemara Tomaszewskiego, ponieważ przedstawiciele partii obecnie mają kilka stanowisk w sejmowych komitetach i komisjach. Zdaniem europosła AWPL-ZChR mogłaby dołączyć do koalicji, gdyby otrzymała kilka ministerstw. W rozmowie z portalem LRT przewodniczący polskiej partii oświadczył, że najbardziej go interesują resorty oświaty, opieki socjalnej, transportu i spraw wewnętrznych.